logo

پنج شنبه, 25 دی 1393 10:58

حریم کاخ شمس ثبت شد

نویسنده
این مورد را ارزیابی کنید
(0 رای‌ها)

مدیر کل دفتر ثبت، حفظ و احیای میراث معنوی سازمان میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی کشور از ثبت و ابلاغ حریم سه بنای کاخ مروارید ( شمس)، حمام مصباح و حمام حیدر آباد از سوی سازمان میراث فرهنگی کشور خبرداد.

حریم کاخ شمس ثبت شد
مدیر کل دفتر ثبت، حفظ و احیای میراث معنوی سازمان میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی کشور از ثبت و ابلاغ حریم  سه بنای کاخ مروارید (شمس)، حمام مصباح و حمام حیدر آباد از سوی سازمان میراث فرهنگی کشور خبرداد.مجموعه کاخ مروارید در تاریخ 1381 به شمارة 7067 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.کاخ مروارید (شمس) در زمینی به وسعت 111 هکتاربا 2500 متر زیر بنا بین سال‌های 47-1345 در مهرشهر کرج، برای شمس، خواهر محمدرضاشاه پهلوی احداث شده است.

این مجموعه شامل فضاهای متعددی از جمله سالن طلایی بار، دفترمخصوص شمس، سالن پذیرایی، سالن سینما، سالن بیلیارد، استخر، آب نما، محل نگهداری پرندگان کمیاب، اتاق‌های خواب و غیره است. یکی از مهمترین بخش های این کاخ اتاق صدف است که دارای تزئینات مختلفی بوده بخصوص نمای بیرونی آن که بصورت حلزونی شکل ساخته شده است. در طراحی فضای بیرونی دریاچه کوچکی از سه طرف کاخ شمس را احاطه کرده و به زیبایی آن افزوده است. تمامی فضای سبز در واقع برداشتی نمادین از پارک های اروپایی است که در طراحی آن الگوی فضای باغ های ایرانی نیز لحاظ و تلفیق گردیده است و درختان و گلهای باغ تماماً منتخبی از گونه‌های زیبای ایرانی و اروپایی است و با طراحی و بافت و پلان مجموعه هماهنگی دارد.

حمام مصباح هم در سال 1380 با شماره 3790 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. این حمام مصباح در عمق تقریبی 4 متر از سطح زمین واقع شده است. دیواره شمالی-شرقی بنا در کنار معبری با عرض 2 متر قرار گرفته است که از سطح کف معبر حدود 100 تا 80 سانتی متر ارتفاع دارد. دیواره شرقی-جنوبی نیز شامل درب ورودی و دیواری کاهگلی است که از سطح کف معبر 2 متر ارتفاع دارد. ورودی حمام با 14 عدد پله به کف حمام در عمق 5/2 متری مرتبط می شود. لازم به ذکر است این ورودی، ورودی اصلی نیست. پوشش بام توسط میراث فرهنگی آجرفرش شده است.در ساختمان حمام از آجرهای ختایی 5*20*20 سانتی متر استفاده شده است. اندود داخلی حمام در گذشته آهک بوده است.

حمام مصباح با و جود تغییرات و الحاقات در دوران اخیر، همچنان فضاهای اصلی یک حمام سنتی را دارا است که شامل: سربینه، میان در، گرمخانه، خزینه، و ... است. حمام حیدر آباد در سال 1384 با شماره 12542 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. جهت حمام شرقی، غربی بوده و فرم و شکل آن مربع مستعطیل است. شیب آن از جهت غرب به شرق است.

حمام حیدرآباد در عمق تقریبی 3 متر از سطح زمین بنا شده است. مساحت آن165مترمربع است و پوشش سقفی آن گنبدی‌شکل از آجراست. در ساختمان حمام از آجرهای ختایی5*20*20 استفاده شده است.دیوارهای اصلی بنا از جنس سنگ بوده و در قسمتهایی که در دوره های بعد تغیراتی داده شده از جنس آجر است.

حمام حیدرآباد با وجود تغییرات و الحاقات در دوران اخیر، همچنان فضاهای اصلی یک حمام سنتی را دارا است که شامل: سربینه، میان در، گرمخانه، خزینه، و ... است. این حمام حیدرآباد از نظر سلامت در شرایط مناسبی است.

گفتنی است که بعد از ابلاغ محدودوه حریم ثبتی به دستگاه های اجرایی تمام طرح های عمرانی در این محدوده باید با رعایت ضوابط و قوانین مربوط به حریم انجام شود.
 
خواندن 243 دفعه

نظر دادن

از پر شدن تمامی موارد الزامی ستاره‌دار (*) اطمینان حاصل کنید. کد HTML مجاز نیست.